III etap odmrażania gospodarki od 18 maja!

Aktualności

Od poniedziałku 18 maja swoją działalność wznowić mogą fryzjerzy, kosmetyczki, restauracje oraz kawiarnie.

Pełne otwarcie branży gastronomicznej i branży beauty musi odbyć się pod warunkiem przestrzegania ścisłych wytycznych sanitarnych, które zapewnią bezpieczeństwo i obsłudze,  a także klientom.

Wśród wymogów i zaleceń dla gastronomii są m.in.:

  • limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
  • dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
  • zachowanie 2 m odległości między stolikami. Ważne! Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
  • zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
  • noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego. Ważne! Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.

Jeśli zarządzasz punktem gastronomicznym, sprawdź, jak zapewnić bezpieczeństwo pracownikom i klientom. Zgodnie z wytycznymi, pamiętaj żeby:

  1. Zapewnić osobom zatrudnionym rękawiczki bądź płyny do dezynfekcji rąk.
  2. Zapewnić odpowiednie odległości między klientami – w razie potrzeby wyłącz część stolików z użytkowania.
  3. Dezynfekować stoliki i powierzchnie wspólne.
  4. Zwrócić szczególną uwagę na restrykcyjne zachowywanie zasad higieny.

Szczegółowe instrukcje znajdziesz tu.

Wśród zaleceń dla salonów urody znalazły się m.in.:

  • obowiązek noszenia przez klientów i obsługę maseczek, gogli lub przyłbic (u fryzjera, a w salonie kosmetycznym – jeśli zabieg na to pozwala);
  • używanie ręczników jednorazowych, gdy jest to możliwe;
  • przyjmowanie klientów po wcześniejszym umówieniu się na wizytę telefonicznie lub online. Uwaga! Klient nie może oczekiwać na usługę w poczekalni.

Wszystkie sanitarne wytyczne dla poszczególnych branż można znaleźć poniżej: