Rusza nabór wniosków dla branży HoReCa
AktualnościW kwietniu 2024 r. ogłoszony został nabór wniosków na dotacje dla branży hotelarskiej, gastronomicznej i cateringowej oraz turystycznej i kulturalnej w ramach KPO. Adresatami naboru są mikro, małe i średnie firmy z branży HoReCa.
Dotacje będą udzielane na unowocześnienie lub dywersyfikację działalności. Efektem ma być stworzenie warunków do budowania odporności na wypadek kolejnych kryzysów oraz rozwój przedsiębiorczości polskich firm. Dofinansowanie z KPO można otrzymać na działania w ramach trzech komponentów:
- inwestycyjnego:
– zakup maszyn i urządzeń niezbędnych do wprowadzenia na rynek nowych produktów/usług,
– roboty budowlane, w tym budowa nowych linii produkcyjnych,
– zakup maszyn i urządzeń wyposażenia;
- szkoleniowego:
– podnoszenie kwalifikacji/przekwalifikowanie pracowników,
– unowocześnienie lub rozszerzanie profilu działalności;
- doradczego:
– opracowanie modelu biznesowego,
– przygotowanie procedur technicznych.
Ponadto wsparcie może obejmować uzupełniająco koszty związane z zieloną transformacją (dotyczącą m.in. poprawy efektywności energetycznej i odnawialnych źródeł energii) oraz z transformacją cyfrową (np. zastosowania automatyzacji procesów, modernizacją systemów telekomunikacyjnych oraz informatycznych).
Inwestycja jest kierowana do mikro, małych i średnich przedsiębiorstw, które prowadziły i prowadzą przeważającą działalność gospodarczą określoną odpowiednim kodem PKD, potwierdzoną wpisem do właściwego rejestru w jednej z branż: hotelarstwo, gastronomia, turystyka, kultura. Wśród kodów PKD znajdują się:
- Dział 55 – ZAKWATEROWANIE (55.10.Z Hotele i podobne obiekty zakwaterowania, 55.20.Z Obiekty noclegowe turystyczne i miejsca krótkotrwałego zakwaterowania, 30.Z Pola kempingowe (włączając pola dla pojazdów kempingowych) i pola namiotowe;
- Dział 56 – DZIAŁALNOŚĆ USŁUGOWA ZWIĄZANA Z WYŻYWIENIEM (56.10.A Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne, 56.10.B Ruchome placówki gastronomiczne, 56.21.Z Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering), 56.29.Z Pozostała usługowa działalność gastronomiczna, 56.30.Z Przygotowywanie i podawanie napojów;
- Dział 59 – DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANA Z PRODUKCJĄ FILMÓW, NAGRAŃ WIDEO, PROGRAMÓW TELEWIZYJNYCH, NAGRAŃ DŹWIĘKOWYCH I MUZYCZNYCH (59.14.Z Działalność związana z projekcją filmów);
- Dział 77 – WYNAJEM I DZIERŻAWA (77.21.Z Wypożyczanie i dzierżawa sprzętu rekreacyjnego i sportowego, 77.34.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu wodnego, 35.Z Wynajem i dzierżawa środków transportu lotniczego;
- Dział 79 – DZIAŁALNOŚĆ ORGANIZATORÓW TURYSTYKI, POŚREDNIKÓW I AGENTÓW TURYSTYCZNYCH ORAZ POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ USŁUGOWA W ZAKRESIE REZERWACJI I DZIAŁALNOŚCI Z NIĄ ZWIĄZANE (79.11.A Działalność agentów turystycznych, 11.B Działalność pośredników turystycznych, 79.12.Z Działalność organizatorów turystyki, 79.90.A Działalność pilotów wycieczek i przewodników turystycznych, 79.90.B Działalność w zakresie informacji turystycznej, 79.90.C Pozostała działalność usługowa w zakresie rezerwacji, gdzie indziej niesklasyfikowana);
- Dział 82 – DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANA Z ADMINISTRACYJNĄ OBSŁUGĄ BIURA I POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ WSPOMAGAJĄCA PROWADZENIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ (82.30.Z Działalność związana z organizacją targów, wystaw i kongresów);
- Dział 85 – EDUKACJA (85.51.Z Pozaszkolne formy edukacji sportowej oraz zajęć sportowych i rekreacyjnych);
- Dział 91 – DZIAŁALNOŚĆ BIBLIOTEK, ARCHIWÓW, MUZEÓW ORAZ POZOSTAŁA DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANA Z KULTURĄ (91.02.Z Działalność muzeów, 03.Z. Działalność historycznych miejsc i budynków oraz podobnych atrakcji turystycznych, 91.04.Z Działalność ogrodów botanicznych i zoologicznych oraz obszarów i obiektów ochrony przyrody, 96.04.Z Działalność usługowa związana z poprawą kondycji fizycznej)
Ponad 1,2 mld zł wynosi łączny budżet programu „A1.2.1. Inwestycje dla przedsiębiorstw w produkty, usługi i kompetencje pracowników oraz kadry związane z dywersyfikacją działalności w ramach KPO”. Zakłada się, że pozwoli on na wsparcie co najmniej 2,5 tys. przedsiębiorstw w skali całego kraju. Z powyższej puli środków dla województwa wielkopolskiego przeznaczone zostało 94 406 083,00 zł;
Wsparcie na przedsięwzięcie jest udzielane w formie refundacji części poniesionych kosztów kwalifikowalnych przedsięwzięcia. Maksymalna wartość wsparcia wynosi 90% kosztów kwalifikowanych przedsięwzięcia. Maksymalna wartość wydatków kwalifikowalnych to 600 tys. zł. Zatem wymagany jest wkład własny minimum 10% kosztów kwalifikowalnych.
Wysokość wsparcia wyniesie od 50 tys. zł do 540 tys. zł.
Realizacja inwestycji nie powinna być dłuższa niż 12 miesięcy i musi zakończyć się przed 31 stycznia 2026 r.
Operatorem programu w województwach dolnośląskim, lubuskim i wielkopolskim jest Fundacja Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości; kontakt: 727 777 721; kpo@inkubator.kalisz.pl
Źródło: Ministerstwo Sportu i Turystyki
Nazwa dokumentu | Plik do pobrania |
---|---|
Regulamin wyboru przedsięwzięć MŚP | Pobierz |
Kryteria wyboru przedsięwzięć MŚP | Pobierz |
Lista kodów PKD | Pobierz |
Przewodnik kwalifikowalności | Pobierz |
Wzór wniosku | Pobierz |
Instrukcja wypełniania Wniosku | Pobierz |
Wzór Umowy | Pobierz |
Lista dokumentów do Umowy | Pobierz |
Wzór opisu dokumentu księgowego | Pobierz |
Lista gmin zagrożonych marginalizacją | Pobierz |
Lista powiatów z utrzymującym się ponadprzeciętnym poziomem bezrobocia | Pobierz |